Tuesday, September 24, 2013

Mikroorganismer en del av vår livsstil.


 

Att vår kropp till viss del styrs av mikroorganismer är ju ingen nyhet. Ta bara tarmfloran till exempel. Utan mikroorganismer skulle vi inte överleva. men tänk om det är så att de styr mer än så. Vad händer om dom börjar styra hur vi beter oss.

Toxiplasmos gondii är en liten mikroorganism som i stort sett finns över allt. I oss alla mer eller mindre. De flesta av oss är immuna mot T gondii och den mänskliga kroppen har sällan problem att hantera en infektion av detta slag. Även om det i bland förekommer att vissa av oss insjuknar på något sätt av Toxiplasmos. Detta gäller faktiskt i stort sett alla varmblodiga djur. Toxiplasmos gondii är lite speciell, den kan föröka sig asexuellt och sexuellt. Ett av de få ställen den faktiskt kan föröka sig sexuellt är i tarmen på en katt. Detta gör att möss som får en T gondii infektion faktiskt förändrar sitt beteende. De blir till exempel mer sexuellt aktiva. Dessutom så blir dom mer nyfikna på just katter. Katturin får normalt sett en mus eller råtta att fly platsen, men en infekterad mus reagerar inte på samma sätt. Den blir tvärt om, inte rädd utan mer nyfiken och uppsökande av katturinen och där med ökar chansen att en katt får tag på musen och äter upp den. Kretsloppet sluts. 

Hur kan T gondii påverka oss människor då? 
Jo det finns forskning som pekar på att schizofrena och/eller självmordsbenägna människor har för höjda andelar av mikroorganismen T gondii i kroppen. Detta är dock inget som är vetenskapligt bevisat eller fastslaget. Men man har i vissa fall sett ett samband, vad nu det innebär. Vidare så diskuteras det om det finns ett samband mellan T gondii och Alzheimers och man har planer på att  testa med höga doser av av antiparasitiska medel.  Men vad skulle hända om vi människor påverkades samma sätt som möss av T gondii, dvs vi skulle utveckla en fascination för katter och dessutom vara sexuellt överaktiva. Skulle inte det avspegla sig i det media vi använder oss av i dag?Internet borde vara fullt av porr och katter. 

Tuesday, September 10, 2013

Mona - Dan T Sehlberg - Lind & co




För ganska precis en vecka sedan fick jag i min hand ett Läs Ex av min lokala Bokhandlare Värmdö Bokhandel, boken var enligt Patrik perfekt för mig, debutant, technothriller och dessutom helt pinfärsk. 
Denna bok gav jag mig in i med liv och lust, men fastande ganska snabbt, det hände liksom inget. De första 100 sidorna var ganska händelselösa. Min första tanke var, händer det inte mer än så här så vet jag inte om jag kommer igenom boken. Men var försiktigt med vad du önskar, för det var lite som att skaka på en ketchupflaska. Först händer inget, sedan händer inget men efter det då hände det grejer. Boken tar fart och rasslar på i ett rasande tempo. Det är ibland svårt att hänga med som läsare i alla öppna trådar. I alla fall för min del, jag blir så medryckt i det jag läser. Man slungas mellan platser och personer och drömmar. Tempot ställer i bland till det för mig och jag blir tvungen att bläddra tillbaka. Känns som att Sehlberg vill visa lite för mycket. Även om jag ser behovet av de trådarna han har öppna. Det är en svår konst, men "Less is more" och "Kill your darlings" är det mantra jag hör Anders Fager stå och säga. Men boken har ett rikt och bra språk något jag trivs med det.  Boken är dessutom enligt vad jag kan läsa mig till på nätet såld för att bli film. Det finns även en uppföljare i pipen på denna bok. Vilket jag ser fram emot. 

http://www.dantsehlberg.se/
Boken i övrigt då, en tät techno/cyber thriller, när den väl kommer igång, där författaren låter slagfältet utspela sig i Israel och på Gazaremsan. Ett väl valt scenario. Där han placerat sina pjäser helt rätt både i tid och rum.  Det märks att han har koll på vad han skriver, eller jag får i alla fall den känslan. William Gibson skrev ju också cyberthrillers men han hade ju ingen kolla alls, så man vet ju aldrig. Vissa saker är beskrivna ner i detalj medans annat bara sopas över. Kan tänka mig att det blir svårt för en icke IT kunnig person att hänga med i svängarna ibland.

Handlingen; Vi hamnar mitt i ett relationsdrama där Erik, en IT professor vid KTH, är i slutfasen av ett projekt han kallar Mind Surf. med Mind Surf kan du surfa runt i bästa Gibson stil i cyberrymden, helt styrt via ett ett intreface han kallar för BCI Brain Computer Interface. En rad händelser och handlingar gör att ett datavirus Mona, som också givit namn åt boken, lyckas smitta två personer. Eriks fru och hans affärspartner. Erik dras då med i en katt och råtta lek med Hamas, Mossad och FBI.  Erik är lite av en antihjälte i mina ögon, han glider runt och tar sig vatten över huvudet och leker med de stora pojkarna. Det är ett under att han kommer dit han kommer. Det går i bland lite för lätt och allt verkar aningen tillrättalagt. Men vem har sagt att allt behöver vara svårt. 

På det hela taget så gillar jag boken även om jag tycker att den är för långsam i början och det blir lite rörigt i slutet. Detta säger kanske mer om mig, än om boken i sig. Som ide så skulle jag gärna ge denna bok 4 foliehattar av 5. Men bristen på tempot i början på boken och det lite röriga i slutet drar ner lite så tre starka foliehattar är mitt betyg. 

Ser fram emot nästa del och kanske till och med filmen. 
Iden gillar vi, så den behåller vi. 
Skall bli kul att se vad han hittar på härnäst.


Tankar som dyker upp är 
Tom Clansy, William Gibson och Melissa...

Boken köper du bland annat här.
3 mycket starka foliehattar av 5