Sunday, August 24, 2014

Stjärnklart, Lars Wilderäng Massolit förlag ISBN:9879187135910

 Preparatus Supervivet - Den förberedde överlever

I dag går din mobil sönder. Imorgon dör din dator och TV. I övermorgon dör allt annat du tar för givet. Allt du känner är lite lätt ont i halsen. Lite som en seg förkylning som inte riktigt vill ge sig. Det är då det börjar. Det det blir stjärnklart.


Massolit förlag




För ett par dagar sedan så lade jag vantarna på Lars Wilderängs nya bok "Stjärnklart". Jag har tidigare läst Wilderängs båda böcker, Midvintermörker, hans debut roman, och Midsommargryning, uppföljaren till Midvintermörker. Dessa två böcker gjorde mig lite kluven till den tredje. Språket kanske inte det bästa. Den första boken var ibland nästan pinsamt överentusiastisk i sina beskrivningar och då speciellt det tekniska. Uppföljaren led lite av samma sak, men var betydligt mer dämpad på den punkten. Nu tycker jag dock att Wilderäng i och med Stjärnklart verkligen hittat en bra balans och en ton som passar. Boken är teknisk utan att för den delen bli en Tom Clancy technothriller, språket är mycket säkrare och flödet är bättre. Denna bok har som de två tidigare ett rafflande och stundtals skyhögt tempo. Men Wilderäng har i och med Stjärnklart bevisat att han kan hantera ett högt tempo. Det var betydligt lättare för mig som läsare att hänga med i historien.

Varken Midvintermörker eller Midsommargryning var dåliga, frånsett att jag störde mig på språket, utan båda två är vad jag skulle kalla bladvändare, sjukt svåra att lägga ifrån sig. Dessa två titlar var dessutom sjukt träffsäkra i tiden och kom i precis rätt ögonblick och världsläge. Stjärnklart är även den en bladvändare.

Stjärnklart:
Kapitelindelningen och titeln på kapitlen gör det enkelt och tydligt, när, var och vem som kapitlet handlar om. Som läsare får man följa med på ett antal människoöden. Vi möter bland andra preppern Filip, kodapan Anna och hennes Carl, polisen Peter och SOG operatören Mj Gustav. Deras historier berättas parallellt, ibland korsas deras vägar, på gott och ont. Det fanns tillfällen i boken där jag med andan i halsen bara ville vända blad och hoppas på ett nytt kapitel så att rätt person hann fram i rätt tid. Ibland kom de bara nästan i tid. Igenkänningsfaktorn är hög och det är lätt att ta till sig den känsla Wilderäng vill förmedla. Ibland var det riktigt jobbigt.  Wilderäng har tidigare aldrig haft bekymmer med att ta livet av sina karaktärer och så inte heller i Stjärnklart. En del passerar obemärkt förbi andra tar lite större plats. Så kom ihåg att ingen är för viktig för att inte dö och döden gör inga undantag.

Att Stjärnklart är den första delen i en trilogi märks, Wilderäng tar sig tid att bygga upp sin värld och  sina karaktärer. Berättelsen ligger åter igen helt rätt i tiden med tanke på hur världsläget ser ut.  Symptomen på scenariot är inte heller omöjligt, även om kanske själva orsaken är mer eller mindre smått omöjligt. Men man skall aldrig säga aldrig. Wilderäng pekar ändå med stor säkerhet ut det mest sårbara i dagens samhälle. Wilderäng presenterar sina karaktärer enkelt och naket. De flesta är starka och/eller intelligent människor som kan ta för sig av det de behöver eller, redan har de resurser som krävs, för att överleva. Det är uppenbart att många i periferin inte är fullt lika kapabla. Deras historia är kanske heller inte lika intressant, vare sig att berätta eller att läsa.  

Boken för tankarna till ett par TV serier, några filmer och böcker i samma genre. Bland annat den Amerikanska serien Jericho och den Brittiska Survivors båda två dystopiska i en inte helt omöjlig framtid. World War Z av Max Brox, fast utan zombies, upplägget känns ganska lika. "The Road" känslan ligger dock högt på listan, smutsigt kallt och jävligt, man blir lite smått illamående ibland. Magnus och hans familjs resa bidrog hårt till den känslan. Det skall dock bli sjukt spännande att se vart Wilderäng tar vägen, i de kommande delarna.

Boken har något för alla som gillar en spännande bok, MÖPen och preppern kommer helt klart få sitt i boken och de som gillade de två tidigare böckerna av Wilderäng kommer känna igen sig. Stjärnklart är dock helt frikopplad från Midvintermörker och Midsommargryning, de sker inte ens i samma värld. Även om alla tre böcker delvis utspelar sig i samma härad. Det vill säga Stockholm, Göteborg och Karlsborg. "Write what you know."

"Vid en paus i stenkastandet förde Peter snabbt bak skölden på ryggen och tog fram automatkarbinen, knäppte ner säkringen till automateld och siktade rakt in bland stenkastarna. Kollegorna gjorde det samma.
"Eld!"
Liseberg förvandlades åter till en nöjespark."

Foto Ulrica Wilderäng
Lars Wilderäng är inte bara författare, utan även mannen bakom bloggen Cornucopia.
Cornucopia är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik. Tonen är i min mening ofta ganska syrlig men helt uppriktig, gentemot så väl sittande regering som opposition.  










Jag ger boken 4 foliehattar av 5, är sjukt nöjd, det bästa av två världar lagom teknisk och mörkt dystopisk. Så Lars Wilderäng, ingen press, men var är nästa del.



Du hittar boken här bland annat här:
CDON


Monday, August 11, 2014

En man av stil och smak - Anders Fager - Wahlström & Widstrand


En man av stil och smak

Så då har den äntligen kommit, den fristående fortsättningen på "Jag såg henne idag i receptionen";
"En man av stil och smak". 
Den här sommaren har blivit en mycket bra lässommar. Först hittade jag Ajvide (lite sent kanske), sen så kom Fruktan ut med "Stockholms Undergång" och nu. En man av stil och smak; 

Fager öppnar åter sitt Stockholm, fast det har nog aldrig varit riktigt stängt. Fyllt med trollkarlar, mystiska gubbar, kloka gummor, monster, gömda källare, tentakler och hemliga ordnar. Allt med hög igenkänningsfaktor. Vi rör oss i Stockholm, i ett Stockholm du inte visste fanns.

Fager speciella sätt att skriva ger ett rappt och kul språk, med ord som man kanske inte skulle förvänta. Jag menar, vilken författare skulle få för sig att skriva "skräckfilmsgnissel", redan på fjärde sidan text. Och dessutom komma undan med det. Fager räds inte heller för att stoppa in riktiga historiska personer i sina texter. Han ger dem dock, en helt annan agenda än vi kanske känner dem vid. Men vem vet vad Strindberg hade för sig.

I förra boken följde vi Cornelia Carlsson som huvudperson, CeO var mer en parentes. Om än en viktig sådan. I denna bok följer vi dock CeO Molin, som huvudperson, mannen med "a man of wealth and taste" leendet. Cornelias älskare. En högt aktad man, inom de lite dunklare kretsarna av Stockholm, boksamlare, bibliotekarie, bokhandlare och boktjuv. Men har CeO verkligen den styrka, kunskap och det mod som han utstrålar eller är han bara en glad amatör eller ännu värre en nerkissad boktjuv? Vi återser även Fredman och Hedlund, och en hel del andra bekanta ansikten, vissa i ett helt nytt ljus. 
Foto: Kalle Assbring

En man av stil och smak är en fristående fortsättning på "Jag såg henne idag i receptionen" som gavs ut hösten 2013. Jag tror ändå att man faktiskt behöver vara bevandrad i Fagers värld och känna hans karaktärer, lite, för att hänga med i svängarna. Det räcker kanske med att ha läst den första delen, men jag skulle nog rekommendera att även läsa Samlade Svenska Kulter också, parallellerna och kopplingarna är många och inte alltid solklara.


Fager har återigen har levererat, är jag "hooked". Nu lär det bli ytterligare en genomläsning av hans böcker. Står dock redan och stampar i väntan på nästa bok. Väntan stärker dock karaktären. 






Kan inte annat än att ge 5 foliehattar av 5 möjliga.

Anders Fager är även aktuell med "Stockholms Undergång" samt "Den Elaka Vikarien"


Var hittar du boken.
Varför inte stödja din lokala bokhandlare?
Adlibris Inbunden / E-bok
CDON Inbunden / E-bok / Pocket
Bokus Inbunden / E-bok / Pocket

"Samlade Svenska kulter" och "Jag såg henne idag i receptionen" finns att köpa som pocket.