Detektiver fanns nog inte på vikingatiden men gåtlösare fanns det.
Vi träffar Gardar, son till Varin, son till Erik, son till Styr. Vi följer hans äventyr, uppdrag och dåd under hans resor. Gardar är en gåtlösare.
För några dagar sedan fick jag boken Gardar Gåtlösaren i min hand, en fikiv historisk roman, skriven av Bertil Falk. Handlingen utspelar sig för 1000 år sedan i det Danska skåne där runristaren, gåtlösaren och skalden Gardar med sitt skarpa sinne och sitt fagra anlete tar sig an mordhistorier, mysterier och stölder. Boken riktar sig nog till den lite yngre publiken, men är ändå intrigerande nog för att behålla min nyfikenhet. Berättelserna påminner mig om Agata Christies historier om Hercule Poirot, även om jag har svårt att se Gardar med hatt och mustasch. Tanken slog mig dock.
Det tar ett några sidor att vänja sig vid hur Falk nyttjar det svenska språket. Men han gör det konsekvent och får det att kännas gammalt, men ändå lyckas han behålla det fräscht, genom berättelserna. Det gör att språket ändå finner sitt flöde och blir både lättläst och roligt. Även om det till en början kan vara lite väl många namn. Detta är om jag förstått det ett vanligt sätt att berätta en historia från vikingatiden.
Jag kommer helt klart sätta denna bok i händerna på mina två kids under sommar. En lagom blandning av historia och dikt.
Jag ger boken 4 foliehattar av 5, jag gillar tonen Falk sätter i sin berättelse.
Du hittar boken här:
Bokus
Adlibris
E-bok från:
load2read
CDON
No comments:
Post a Comment