Sunday, April 14, 2013

Midsommargryning, Lars Wilderäng.


Har just plöjt igenom Lars Wilderängs bok Midsommargryning som är en direkt fortsättning på Midvintermörker. 
OBS SPOLIERVARNING!

Republiken Gotland är ett faktum. Även om Republiken Gotland inte är annat än en marionett till Ryssland. 

10 år har gått sedan Juldagen 2013 där Ryssland anföll Sverige och tog Gotland. Sverige är i återhämntningsfasen efter mellandagarskriget. De av Ryssland framtvingade sanktionerna mot leveranser av olja till Sverige försvårar den ekonomiska återhämtningen i Sverige. Sverige är även förhindrat att utöka sin militära numerär i enlighet med det fredsfördrag som tecknats mellan Sverige och Ryssland. Ryssland har dock lovat att släppa oljesanktionerna mot Sverige när dom erkänner Gotland som en självständig republik. 

Svenska försvaret har just avslutat en större övning där man samövat flottan, flyget och Armen. I stället för att återvända till sina regementen, flottbaser och flottiljer så inleder man ett anfall mot Gotland.

Samtidigt som försvaret inleder ett anfall mot Republiken Gotland inleds även av militären en statskupp. 

Boken är tät och spännande en bra sommar läsning, om man inte har allt för höga krav. 

Författaren drar sig inte för att döda de karaktärer han utvecklat och fått oss att känna sympati för i denna och föregående bok. Vilket jag gillar, tyvärr så avfärdar han vissa av karaktärerna lite för snabbt och lättvindigt i bland. Samtidigt som jag på något sätt kan se en viss symbolik i det.

Tempot i boken är stundvis skyhögt och i bland på gränsen till rasande. Detta gör att det ibland är svårt att hänga med i svängarna. Ibland var övergångarna nästa sömlösa mellan platser och scener. En mängd namn susar förbi i texten ofta namn som inte återkommer senare. Jag var vid ett par tillfällen tvungen att bläddra tillbaka i boken för att förstå var skiftet i perspektiv skedde.  Hade gärna följt med i längre än tre fyra sidor. Kan dock förstå att tempot i boken behöver den snabba växlingen mellan platser personer och händelser.

Wilderäng har dock släppt en del av sina olater från den föregående boken. Han upprepar sig inte lika ofta och har släppt en hel del av sina ticks. Borta är vuxenblöjorna och waterboardningen. Lika så de eviga 9040 hylsornas flykt genom luften. Men tyvärr så fixerar han sig alldeles för mycket vid tekniska benämningar och vapen ticks. Han behöver inte tjata hål i huvudet på läsaren med att soldaten har en AK6c på ryggen eller i näven. Inte heller att det är en ballistisk hjälm SOG operatören har på huvudet. Likväl är det ointressant vad det är för material i den overall som NI byter om till från den svarta till den kamouflagefärgade och tvärt om. Helt okej att tala om det en gång, kanske två, men att konstant påtala det? För mycket onödiga detaljer och tekniska benämningar. Detta gör att man tappar tempo och att boken känns lite som Commando 5 eller De överlevande böckerna som såldes i kioskerna på 80 och 90talet. All denna teknik och vapenporr ger ett litet skimmer av  skräplitteratur över hela boken.

Detta till trots så tycker jag ändå att han hämtat upp sig en hel del mot förra boken, Midvintermörker. Jag gillar scenariot skarpt, tempot i boken är stundtals för högt och där med rörigt.

Boken finns bland annat på Bokus, AdLibris
ISBN - 9789187135248Jag ger boken 3 foliehattar av 5.No comments:

Post a Comment