Saturday, July 4, 2015

Almedalen har fallit av Erik Lewin, Bokförlaget No Na: ISBN 9789188107015


Almedalen har fallit;
bara titeln fick mig att mysa, det här kan inte bli dåligt, den perfekta strand eller hängmatteboken. Jag blev inte besviken, det är en rafflande actionbok som knappt låter dig hämta andan, det händer saker hela tiden. Sidorna flyter förbi, scener och händelser avlöser varandra i ett grymt temp. Något som Lewin dock inte spiller tid på är att utveckla sina karaktärer eller beskrivningar om hur det ser ut på platsen. Allt det där lämnar han åt läsaren att fylla i. Så om du vill läsa en bok med natursköna beskrivningar och vackra landskap, är du fel ute. Lewin har valt Visby och Almedalen som sin skådeplats, men han hade lika gärna kunna välja vilken stad som helst i hela världen, detta hade han enkelt kunnat lösa genom att byta ut några nyckelord och ortsnamn. Lewin har lagt noll i tid på sina karaktärer många bara flimrar förbi och får inte ens ett namn. De huvudpersoner vi möter får dock minimalt med uppmärksamhet och utveckling i boken. Det är lite som att författaren förväntar sig att vi redan känner hans karaktärer och dess historia. 


Foto: Mattias Bardå
"Chefen för Gotlands hemvärn var urgotlänning, under medellängd, tunnhårig och växte stadigt i färdriktningen. Han tyckte illa om fysisk träning och särskilt illa om löpning. Soldater borde inte utbildas i flyktbeteende, och av styrketräning blev man för stor och kom varken i eller ur stridsfordonen. Mindre fys och mer militär träning var hans valspråk."

Ett strålande exempel på hur Lewin sätter sina karaktärer.
Snabbt och enkelt utan krusiduller, mina synopsis har mer karaktärsutveckling än så här.

Boken kräver noll i tankearbete och lämnar inte mycket till eftertanke. Boken är sjukt MÖPig och det utan att vara MÖPig i detaljerna, för det finns knappt några detaljer. Boken är bara en rad händelser. 
Men detta till trots, jag gillar den, synd bara att jag läste ut den på några timmar (5 eller 6).

Har du läst 36 timmar av David Bergman eller Midvintermörker och Midsommargryning av Lars Wilderäng och dessa fallit dig i smaken så kommer du gilla Almedalen har fallit. Även om 36 timmar ligger närmare än Wilderängs båda böcker.

Så poppa en skål popcorn, sätt dig i fåtöljen, lägg din i hängmattan eller ta med dig boken till stranden, glöm inte solskyddsfaktor.

En artikel om författaren på Filter

Jag ger boken 4 av 5 foliehattar och detta för att den ligger så bra i tiden och att författaren faktiskt bekräftar mina fördomar om svenska insatsledning, ett jävla revirpinkeri och rädsla för att ta beslut.

Du hittar boken här:
Adlibris
  Inbunden
  E-Bok
  Ljudbok

Bokus:
  Inbunden
  E-Bok
  Ljudbok (MP3)

CDON:
  Inbunden
  E-Bok
  Ljudbok

Eller varför inte titta in till din lokala bokhandel och köpa den över disk. 

1 comment:

  1. Är det bara jag som tycker att bokens koncept låter kopierat från filmen "Olympus Has Fallen"?

    ReplyDelete