Monday, August 10, 2015

Stjärnfall av Lars Wilderäng, Massolit förlag ISBN:9789187783388

Gorge R.R. Martin?


Avslutade idag Lars Wilderängs bok Stjärnfall uppföljaren till Stjärnklart. Wilderäng visar i denna andra delen i sin planerade trilogi att han helt klart har hittat ett koncept. Ett koncept som han producerar, förpackar, levererar och förvaltar väl. Jag personligen trodde inte att han skulle kunna leverera något som stod i paritet till till Stjärnklart. Detta då uppföljaren inte längre skulle vara något nytt, ytan var redan bruten. Ingen överraskning.
Jag hade fel. Stjärnfall står sig väl mot Stjärnklart och har en helt ny vinkling.  Trots att Wilderäng "spoilade" orsaken till nersläckningen redan i första boken så plockar han upp den cliffhangern och spinner vidare på den. Sin vana trogen så ser han inga problem att slå, lemlästa, döda och återuppväcka sina karaktärer. Lite ledsamt att fästa sig vid en karaktär i en och en halv bok för att sedan se den lemlästas och dö. Jag har sett i andra recensioner där recensenten liknar honom vid Gorge R.R. Martin och hur de lika lättvindigt dödar sina karaktärer. Jag kan inget annat än att hålla med, men jag föredrar nog i alla fall Wilderäng framför Martin.

Jag har tidigare tjatat om språket i Wilderängs tidigare böcker, Midvintermörker och Midsommargryning som lämnat en del att önska. Men nu i och med Stjärnklart och Stjärnfall så sitter det. Lättläst och förhållandevis lättsmält. Ett språk som är rappt och säkert och som levererar, action, action och action. Underhållning för hela slanten.

Wilderäng kastar först till läsaren ett par ödesmättade tillbakablickar innan han kastar läsaren raskt nio år framåt i tiden. Till nio år efter nedsläckningen. Livet har börjat stabilisera sig för Silverbane och det folk han leder från Marstrand och Carlstens fästning , han tar sig titeln landshövding, straffen är hårda och demokratin är ett  minne blott, det ses inte med blida ögon för många.  De gamla titlarna är tillbaka med slottsherrar grevar och baroner. Det feodala Sverige är ett faktum men inte som ett rike. Runt Ringhals finns en radioaktiv zone. Ganska snart står Silverbane och hans män inför ett hot som är betydlig större och svårare än något någon kunde vänta sig och med dem även hela mänskligheten. Tillsammans med Lena Ljungberg så försöker han hitta svagheter hos deras fiende, Ljungerg på det analytiska planet och Silverbane med råstyrka.  En fiende de inte vet mycket om.

Nackdelen med att läsa serier är att man måste vänta på nästa del och sista delen i den här trilogin, väntan är inte min starka sida. Jag kommer som läsare att få vänta i ett år innan sista delen blir tillgänglig.

Jag ger Stjärnfall 4 av 5 skinande foliehattar. Det är snabbt, snyggt och det är dystopiskt. En blandning av Falling Skies, Walking dead, The road och The postman.

Har du inte läst boken Stjärnklart innan du tar upp Stjärnfall så bör du tänka om då den nästan är ett måste att ha läst innan.
Både Stjärnklart och Stjärnfall finns tillgängliga på Storytel.

Du hittar boken här:
Bokus
 Inbunden
 E-bok
 Ljudbok

Adlibris
 Inbunden
 Ljudbok

CDON
 Inbunden
 E-bok
 Ljudbok

Eller varför inte stödja din lokala bokhandel.

No comments:

Post a Comment