Thursday, May 15, 2014

Kedjor känns bara när du rör dig, Eva Holmquist Ordspira Förlag

Ombord på skeppet Diligentia lever en isolerad grupp människor. På väg genom universum. Skeppet förser dem med allt de dom behöver. Skeppet styr över deras liv och död. men vem styr över skeppet. Lola är dotter till rådgivaren. Trolovad till Tammas, ämbetsman av titeln skrivare, ett gott parti och mycket passande för en Rådgivares dotter. Lola har inget intresse av Tammas, hennes hjärta klappar för skeppsmekanikern Pellas.

Invånarna på skeppet ser det som heligt, Skeppets ord är lag. Skeppets talan för Kaptenen och Rådgivaren.

Denna berättelse utspelar sig i en avlägsen framtid, på en resa som pågått i århundraden och i generationer. Skeppet försörjer, det är deras tro, skeppets vilja är deras lag. Intet skall dem fattas. Pellas är av en annan uppfattning, saker börjar gå sönder, underhållet på skeppet kräver mer och mer. Förråden krymper.  Någon måste se sanningen, det är upp till Lola, Pallas och några av deras närmaste förtrogna.

Holmquist har lyckats fånga en atmosfär i sin bok som påminner mig om den första Alien filmen, trångt, mörkt, kondens, kallt stål och pneumatiska dörrar. Hennes beskrivningar ger mig en känsla av steampunk och rostig SiFi. Lite som en korsning av TV serien Stargate Universe och klassikern En världsomsegling under havet, fast i rymden. I denna värld har hon vävt in en av de klassiska kärlekssagorna En midsommarnatts dröm, av William  Shakespeare.

Detta har hon lyckats väl med, jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag läste den trotts att jag med stor sannolikhet inte hör till den målgrupp som boken är tänkt för. Boken passar nog allra bäst till ungdomar i 13 - 15årsåldern och då främst flickor. Jag som man och betydligt äldre hade svårt att knyta till mig karaktärerna, jag fick i stället gotta mig i den värld hon diktat ihop.

Kedjor känns bara när du rör dig, är första delen i triologin om Diligentia, den andra delen
"Det är inte så lätt som du tror" finns även den ute i handeln.
Jag har del två som E - bok men är inte helt säker på att jag kommer att fortsätta följa Lela i hennes liv ombord på Diligentia. Det beror dock mer på mig än på böckerna, känner inte riktigt att jag hör hemma i hennes universum. Men det har varit trevligt att besöka det.

Jag ger första delen i triologoin 3 foliehattar av 5, jag har svårt att ta till mig karaktärerna, men det säger mer om mig än om boken. Det är en spännande och tät historia och jag kommer att sätta den i händerna på min 12-åriga dotter vilket jag tror är en betydligt mer rättvis match för boken.
Kedjor känns bara när du rör dig
Eva Holmquist
ISBN:978-91-980139-7-9
Ordspira Förlag

Du hittar boken här:
Bokus
Adlibris
Cdon

No comments:

Post a Comment