Monday, August 11, 2014

En man av stil och smak - Anders Fager - Wahlström & Widstrand


En man av stil och smak

Så då har den äntligen kommit, den fristående fortsättningen på "Jag såg henne idag i receptionen";
"En man av stil och smak". 
Den här sommaren har blivit en mycket bra lässommar. Först hittade jag Ajvide (lite sent kanske), sen så kom Fruktan ut med "Stockholms Undergång" och nu. En man av stil och smak; 

Fager öppnar åter sitt Stockholm, fast det har nog aldrig varit riktigt stängt. Fyllt med trollkarlar, mystiska gubbar, kloka gummor, monster, gömda källare, tentakler och hemliga ordnar. Allt med hög igenkänningsfaktor. Vi rör oss i Stockholm, i ett Stockholm du inte visste fanns.

Fager speciella sätt att skriva ger ett rappt och kul språk, med ord som man kanske inte skulle förvänta. Jag menar, vilken författare skulle få för sig att skriva "skräckfilmsgnissel", redan på fjärde sidan text. Och dessutom komma undan med det. Fager räds inte heller för att stoppa in riktiga historiska personer i sina texter. Han ger dem dock, en helt annan agenda än vi kanske känner dem vid. Men vem vet vad Strindberg hade för sig.

I förra boken följde vi Cornelia Carlsson som huvudperson, CeO var mer en parentes. Om än en viktig sådan. I denna bok följer vi dock CeO Molin, som huvudperson, mannen med "a man of wealth and taste" leendet. Cornelias älskare. En högt aktad man, inom de lite dunklare kretsarna av Stockholm, boksamlare, bibliotekarie, bokhandlare och boktjuv. Men har CeO verkligen den styrka, kunskap och det mod som han utstrålar eller är han bara en glad amatör eller ännu värre en nerkissad boktjuv? Vi återser även Fredman och Hedlund, och en hel del andra bekanta ansikten, vissa i ett helt nytt ljus. 
Foto: Kalle Assbring

En man av stil och smak är en fristående fortsättning på "Jag såg henne idag i receptionen" som gavs ut hösten 2013. Jag tror ändå att man faktiskt behöver vara bevandrad i Fagers värld och känna hans karaktärer, lite, för att hänga med i svängarna. Det räcker kanske med att ha läst den första delen, men jag skulle nog rekommendera att även läsa Samlade Svenska Kulter också, parallellerna och kopplingarna är många och inte alltid solklara.


Fager har återigen har levererat, är jag "hooked". Nu lär det bli ytterligare en genomläsning av hans böcker. Står dock redan och stampar i väntan på nästa bok. Väntan stärker dock karaktären. 


Kan inte annat än att ge 5 foliehattar av 5 möjliga.

Anders Fager är även aktuell med "Stockholms Undergång" samt "Den Elaka Vikarien"


Var hittar du boken.
Varför inte stödja din lokala bokhandlare?
Adlibris Inbunden / E-bok
CDON Inbunden / E-bok / Pocket
Bokus Inbunden / E-bok / Pocket

"Samlade Svenska kulter" och "Jag såg henne idag i receptionen" finns att köpa som pocket. 
  

No comments:

Post a Comment