Sunday, August 24, 2014

Stjärnklart, Lars Wilderäng Massolit förlag ISBN:9879187135910

 Preparatus Supervivet - Den förberedde överlever

I dag går din mobil sönder. Imorgon dör din dator och TV. I övermorgon dör allt annat du tar för givet. Allt du känner är lite lätt ont i halsen. Lite som en seg förkylning som inte riktigt vill ge sig. Det är då det börjar. Det det blir stjärnklart.


Massolit förlag
För ett par dagar sedan så lade jag vantarna på Lars Wilderängs nya bok "Stjärnklart". Jag har tidigare läst Wilderängs båda böcker, Midvintermörker, hans debut roman, och Midsommargryning, uppföljaren till Midvintermörker. Dessa två böcker gjorde mig lite kluven till den tredje. Språket kanske inte det bästa. Den första boken var ibland nästan pinsamt överentusiastisk i sina beskrivningar och då speciellt det tekniska. Uppföljaren led lite av samma sak, men var betydligt mer dämpad på den punkten. Nu tycker jag dock att Wilderäng i och med Stjärnklart verkligen hittat en bra balans och en ton som passar. Boken är teknisk utan att för den delen bli en Tom Clancy technothriller, språket är mycket säkrare och flödet är bättre. Denna bok har som de två tidigare ett rafflande och stundtals skyhögt tempo. Men Wilderäng har i och med Stjärnklart bevisat att han kan hantera ett högt tempo. Det var betydligt lättare för mig som läsare att hänga med i historien.

Varken Midvintermörker eller Midsommargryning var dåliga, frånsett att jag störde mig på språket, utan båda två är vad jag skulle kalla bladvändare, sjukt svåra att lägga ifrån sig. Dessa två titlar var dessutom sjukt träffsäkra i tiden och kom i precis rätt ögonblick och världsläge. Stjärnklart är även den en bladvändare.

Stjärnklart:
Kapitelindelningen och titeln på kapitlen gör det enkelt och tydligt, när, var och vem som kapitlet handlar om. Som läsare får man följa med på ett antal människoöden. Vi möter bland andra preppern Filip, kodapan Anna och hennes Carl, polisen Peter och SOG operatören Mj Gustav. Deras historier berättas parallellt, ibland korsas deras vägar, på gott och ont. Det fanns tillfällen i boken där jag med andan i halsen bara ville vända blad och hoppas på ett nytt kapitel så att rätt person hann fram i rätt tid. Ibland kom de bara nästan i tid. Igenkänningsfaktorn är hög och det är lätt att ta till sig den känsla Wilderäng vill förmedla. Ibland var det riktigt jobbigt.  Wilderäng har tidigare aldrig haft bekymmer med att ta livet av sina karaktärer och så inte heller i Stjärnklart. En del passerar obemärkt förbi andra tar lite större plats. Så kom ihåg att ingen är för viktig för att inte dö och döden gör inga undantag.

Att Stjärnklart är den första delen i en trilogi märks, Wilderäng tar sig tid att bygga upp sin värld och  sina karaktärer. Berättelsen ligger åter igen helt rätt i tiden med tanke på hur världsläget ser ut.  Symptomen på scenariot är inte heller omöjligt, även om kanske själva orsaken är mer eller mindre smått omöjligt. Men man skall aldrig säga aldrig. Wilderäng pekar ändå med stor säkerhet ut det mest sårbara i dagens samhälle. Wilderäng presenterar sina karaktärer enkelt och naket. De flesta är starka och/eller intelligent människor som kan ta för sig av det de behöver eller, redan har de resurser som krävs, för att överleva. Det är uppenbart att många i periferin inte är fullt lika kapabla. Deras historia är kanske heller inte lika intressant, vare sig att berätta eller att läsa.  

Boken för tankarna till ett par TV serier, några filmer och böcker i samma genre. Bland annat den Amerikanska serien Jericho och den Brittiska Survivors båda två dystopiska i en inte helt omöjlig framtid. World War Z av Max Brox, fast utan zombies, upplägget känns ganska lika. "The Road" känslan ligger dock högt på listan, smutsigt kallt och jävligt, man blir lite smått illamående ibland. Magnus och hans familjs resa bidrog hårt till den känslan. Det skall dock bli sjukt spännande att se vart Wilderäng tar vägen, i de kommande delarna.

Boken har något för alla som gillar en spännande bok, MÖPen och preppern kommer helt klart få sitt i boken och de som gillade de två tidigare böckerna av Wilderäng kommer känna igen sig. Stjärnklart är dock helt frikopplad från Midvintermörker och Midsommargryning, de sker inte ens i samma värld. Även om alla tre böcker delvis utspelar sig i samma härad. Det vill säga Stockholm, Göteborg och Karlsborg. "Write what you know."

"Vid en paus i stenkastandet förde Peter snabbt bak skölden på ryggen och tog fram automatkarbinen, knäppte ner säkringen till automateld och siktade rakt in bland stenkastarna. Kollegorna gjorde det samma.
"Eld!"
Liseberg förvandlades åter till en nöjespark."

Foto Ulrica Wilderäng
Lars Wilderäng är inte bara författare, utan även mannen bakom bloggen Cornucopia.
Cornucopia är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik. Tonen är i min mening ofta ganska syrlig men helt uppriktig, gentemot så väl sittande regering som opposition.  


Jag ger boken 4 foliehattar av 5, är sjukt nöjd, det bästa av två världar lagom teknisk och mörkt dystopisk. Så Lars Wilderäng, ingen press, men var är nästa del.Du hittar boken här bland annat här:
CDON


1 comment:

  1. Hade lite svårt för orsaken till elektronikens död tills hembrännaren i slutet av boken kom. Ser också fram mot nästa bok.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    ReplyDelete