Thursday, February 12, 2015

Munins skärvor - Fafners Förlag ISBN:978-91-979428-8-1

Jag är minnet. Du är berättaren.
Se och lär.
För någon vecka sedan så rasslade det till i brevlådan och ett paket med nio skärvor hamnade på mitt golv. Dessa skärvor är alla knivskarpa bitar i Oskar Källners antologi Munins skärvor.

Källner låter en av Ondens korpar guida dig genom det univers som han skapat och befolkat i sina nio noveller. Detta gör han utomordentligt snyggt och rent. Av dessa nio noveller så är det två som verkligen står ut, Lucifers säd och Yulebocken. Dessa två noveller är helt klart den största behållningen i boken för mig. De övriga sju novellerna är inte dåliga någon av dem. Det är en väldigt hög och jämn kvalitet igenom hela boken. En av den nio novellerna passar dock inte riktigt in i med de övriga åtta men vilken behåller jag för mig själv.

Språket är rappt och inspirerande samtidigt som han med lätthet leder läsaren genom novellerna utan att snurra in sig i onödiga och nördiga beskrivningar, "less is more", och det funkar. Naniter, kryofrysar, plasmapistoler, tentakler och parallella universum allt faller på plats och bildar en alldeles ypperlig antologi.

Jag har tidigare läst "Att dö väl" som är skriven av Källner och Eva Holmquist. Källner var även med i Maskinblod 3 

Hugin och Munin (isländska Huginn og Muninn) är  i nordisk mytologi Odens två korpar. Hugin betyder "Hugen/Hågen" d v s "tanken", eller att man är "hågad". Munin betyder "Minnet" eller "den som bryr sig" (jfr engelskans mind). Korparna gestaltar förnuft (Munin) och intuition (Hugin) och skapar därmed ordningen eller sanningen, personifierad av den därför allvetande Oden (Anden).
(Källa Wikipedia)


Jag ger Munins Skärvor 3 av 5 foliehattar.


Du hittar boken här:
Bokus
Bokliv
Eller beställ den via din lokal bokhandel.

No comments:

Post a Comment