Sunday, March 8, 2015

Tredje Principen av Anna Jakobsson Lund Annorlunda förlag ISBN:9789198231700


Tredje principenFör några veckor sedan så trillade Anna Jakobsson Lunds bok Tredje principen ner i min brevlåda. Det här är en bok som jag vill placera i kategorin "young adult", där vi bland annat hittar böcker som Hungerspelen, The Maze Runner och Divergent serien. Jakobsson Lund har byggt en dystopisk värld som är under återuppbyggnad. Jag vill påstå att hennes världsbygge är riktigt bra.  Systemet är det som styr och de tre principerna är grunderna i Systemet. Tjäna Systemet och var en god medborgare. Meddelandet kunde inte vara enklare, anpassa dig eller lid. Detta är något som inte passar alla, dessa samlas i Motståndet. Motståndet är en motståndsgrupp som försöker bryta sig loss från Systemet. Det tar de medel de har till stånd. Det är dags att rusta för krig. Hela upplägget påminner lite om Hungerspelens värld med distrikt och miljön påminner mig om Divergent serien. Jakobsson Lund har vävt ihop dessa till en alldeles egen värld. En värld som för mig funkar alldeles utmärkt. Jag skrattar gott åt flera av de tidsmarkörer som poppar upp lite här och där. Det ger mig en ide om var och när vi befinner oss i förhållande till nutid.


Hennes språk är rent och säkert. Hon förklarar de saker som är nya för mig som läsare men självklara för karaktärerna i boken med lätthet. Jag har dock ibland lite svårt att förlika mig med några av karaktärerna och deras beslut, men nu är inte jag 15 år längre, som boken är avsedd för. Tror att jag som 44 år hade tagit andra beslut och där med ser på boken med lite andra ögon. Men det är en grymt smart bok som jag  kommer att ta och läsa de uppföljande delarna utan att tveka.

Men sätt dig till rätta och läs Tredje Principen som är den första delen i en trilogi. Följ Levi i hans jakt hans syster, Avas kamp mot systemet och deras resa som inleds tillsammans.

Anna  Jakobsson Lund har medverkat i antologin Maskinblod 3 men även gett ut ett par böcker till utöver Tredje Principen.

Jag ger Tredje Principen 3 av 5 Foliehattar. Helt klart en stark början på något spännande och den var stundtals väldigt svår att lägga i från sig.


Du hittar boken här:
Adlibris
Bokus
CDON
Eller varför inte din lokala bokhandel.

No comments:

Post a Comment