Monday, April 6, 2015

Natt öfver Upsala - Mohamed Omar - Aguéli förlag

Hatten av för Mohamed Omar mannen som fick mig att vidga mina vyer. För några veckor sedan när jag befann mig i Uppsala på ett överdagen "spelconvent" hade jag förmånen att springa på Omar. Han satt där vid ett litet kaffebord och läste en gulnad bok, ni vet en sån där bok som man ser på loppisar men aldrig köper. Vi snackade en liten stund och det var en mycket trevlig bekantskap att göra. Men jag var snart åter tvungen att återgå till mitt spelande. Omar presenterade dock sin senaste skapelse för mig Natt övfver Upsala. En diktsamling. Den fick jag i min hand och stoppade i väskan. Skall vara ärlig att och säga att jag nog aldrig tänkt läsa den. Jag är ingen diktkille liksom, men har full respekt och är imponerad av dem som kan skriva och har förstånd att läsa och ta in dikter. Jag har det inte.

Men tillfälligheter skapar möjligheter, diktsamlingen låg i min väska och nötte lite på mig. Han hade ju faktiskt gett den till mig och jag hade gladeligen accepterat den. Den var dessutom dedicerad till mig med datum och allt. Så jag tog faktiskt upp den ur väskan.
Nu är jag som sagt ingen diktläsare och jag har ingen aning om hur den står sig i jämförelse med andra dikter och poetiska publikationer. Men den tilltalade mig, jag tycket om att läsa den och till skillnad från vad jag förväntade mig var dikterna faktiskt lättläst. Det var en luftig och lätt läsning men samtidigt så låg det något bakom som jag dessvärre inte riktigt greppade. Kanske överanalyserar jag detta men jag fick inte grepp om det. Det är lite så att jag faktiskt måste ge mig på den igen och då inte på bussen fram och tillbaka på jobbet. Kanske skall ta mig tiden och verkligen sätta mig ner i en fåtölj och följa Omars exempel med en skön kavaj och en fez vem vet det kanske är receptet. Jag har i alla fall fått en bra läsupplevelse och det är ju det som är själva vitsen.

Jag har tidigare läst  Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet av Omar

Mohamed Omar har även blivit månadens medlem i Uppsala Författarsällskap  och det skulle inte förvåna mig om vi snart ser Mohamed Omar på en lite större scen än Uppsala.

No comments:

Post a Comment