Monday, November 2, 2015

Andra vägar tio nya utopier, Novellsamling utgiven av ETC förlag och Sci Fi Bokhandeln ISBN:9789188029157

Tio författare och tio noveller . Det är vad antologin "Andra vägar tio nya utopier" består av.

Innan jag lästa denna novellsamling, lyssnade jag på en paneldebatt där några av författarna deltog. Deltagarna var Anders Fager, Boel Bermann, Andera Lundgren, Johan Ehrenberg, Kristina Hård och Jessica Schiefauer, moderator var Maths Claesson. Jag gick där ifrån med boken i min hand och funderingar kring vad en utopi egentligen är och hur skriver man en novell om en utopi där allt är lyckligt och bra. Visst det finns ju gott om exempel på utopier inom litteratur och film. Och i de flesta fallen, i alla fall de jag kan komma på just nu, så är det något som går fel och folk dör. Hungerspelen - huvudstaden är inte för alla, resten skall leverera och kuvas, Divergent serien - alla är inte nöjda och vissa fraktioner vill ha mer kontroll. Bara för att ta ett par exempel på utopier som är bioaktuella just nu och i närtid. Det är i vilket fall som helst svårt att skriva om en utopi där allt är lyckligt och bra. Det blir inte så spännande läsning, eller?
Jag öppnade boken med frågan vad är en utopi. Svaret är inte helt enkelt och jag vet inte om jag blivit så mycket klokare efter att ha läst, men jag hade jävligt kul när jag lästa den.Föreställ dig:
Paris som någon slags intergalaktisk hubb där raser från olika världar möts och kopulerar. Eller rymdskeppet Alingsås som är en rädd och förälskad varelse på väg genom universum. När utopin, världsfred, är greppbar och låter man ekonomin styra och fortsätter kriga för att det är lukrativt. Eller tänk att du kunde hyra en livmoder och då inte en surrogatförälder utan en livmoder som du hänger utanpå din kropp, du i stort sett alla problem och dessutom så kan du ju alltid dela på bördan med din partner - en utopi för samkönade och barnlösa par.


Dessa tio noveller var inget av det jag trodde att de skulle vara. Men om jag skulle ta och plocka russinen ur kakan så skulle jag välja fem av tio novellerna.
Eventet - Boel Berman, en skön blandning mellan Enders game och Gamer.
Alingsås var rädd - Johan Ehrenberg, rymdskepp kan också ha känslor, detta var också den största överraskningen i boken, inte alls vad jag förväntade mig från Ehrenberg.
Vomb - Jessica Schiefauer, tänk om det funkar, närmare utopi än så här vill jag nog aldrig komma.
Lyssna - Karin Tidbeck, ibland slår ljud ut allt ljud.
Queer nouveau 2.0 - Anders Fager, då jag är ett stort fan av det han skriver och som vanligt så spejsar han ut stenhårt.

Från Vänster:Anders Fager, Boel Bermann, Andera Lundgren,
Johan Ehrenberg, Kristina Hård och Jessica Schiefauer
Jag satte ett betyg var varje novell individuellt och landade på 3.7 foliehattar så jag måste faktiskt ge hela antologin 4 hela foliehattar.Du hittar antologin här:
Sci Fi Bokhandeln Häftad
Bokus Häftad Ebok
Adlibris Häftad Ebok
CDON Häftad
Eller varför inte beställa den via din lokala bokhandel.

Anders Fager 
Boel Bermann 
Jeff Noon
Karin Tidbeck
Johan Ehrenberg
Jessica Schiefauer
Johan Frick
Kristina Hård
Kristoffer Leoandoer
Andrea Lundgren, 

No comments:

Post a Comment