Friday, December 4, 2015

1007 en bok av Johannes Pinter utgiven på Swedish Zombie. ISBN:9789188185105

Du är smittad.
Du kan inte äta mat. Allt det du vanligen stoppar i munnen kommer tillbaka som en raketspya.
Du inser sakta att du inte längre är mänsklig.
Du brinner upp om du exponeras i solljus.
Allt du behöver göra är att överleva en dag och invänta solens nergång, men livet gör inget annat än att jävlas med dig. Det är 1007 timmar kvar tills dagen tar slut.
Har det inte blivit lite vasst i munnen?
Där har du upptakten till boken ”1007” skriven av Johannas Pinter, utgiven på Swedish Zombie förlag.


Pinter levererar sin berättelse till dig i ett virrvarr av drömmar, mardrömmar, feberdrömmar och hallucinationer. Vi möter Anton, en vanlig grabb som inte fått livet serverat på silverfat. Men så är han kanske inte heller den skarpaste kniven i kökslådan. Det är inte alltid lätt att se ljust på framtiden när man känner sig som en loser och bor norr om polcirkeln i Gällivare i midnattssolens förlovade land. Han brottas, som vi alla, med sina inre demoner och monster. Men ibland sitter inte demoner eller monster bara i huvudet på dig, Ibland blir du ett själv. Ibland måste man göra saker för att överleva. Ångest, hunger, förtvivlan, panik och feber.


1007 är Pinters andra bok men har tidigare publicerat ett par noveller tidigare i bland annat Maskinblod III samt regisserat en av novellfilmerna i filmen Faust 2.0. 1007 liknar dock inte Pinters första bok ”Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där mött”. Som för övrigt var en av förra årets stora behållningar.  Den skiljer sig stort från "Vackra kyrkor...", både i språk och i ton. Pinter har i 1007 satt en mycket mörkare och säkrare ton, en råhet som han inte ens var i närheten utav i ”Vackra kyrkorna… ”. Den mörka, råa tonen i boken forsar dock som ett svart bläck över sidorna och gör att sidorna bara flyter förbi. 1007 har ett flyt som trotsar mörkret och stanken. Snygga och väl avvägda och levererade scener.

Man kan utan tvekan ställa Pinter med Ajvide bredvid varandra och göra en jämförelse mellan dem. De skriver lite i samma universum och jag tycker att Pinter gör det lite säkrare och med ett stadigare språk, en tätare prosa, inte lika pratig som Ajvide kan bli ibland. Ajvide har ju levererat ett flertal riktigt bra böcker som är riktigt bra men här kommer han lite till korta. Jag ser många paralleller mellan "Låt den rätte komma in" och "1007" och jag håller "1007" över "Låt den rätte komma in".

Skulle vara intressant att se vad Pinter skulle kunna skapa om han försökte föra över 1007 till vita duken.

Jag ger 1007 4 av 5 foliehattar, en riktig Mindfuck. Ett rent och träffsäkert språk som utan att krångla till det levererar en säker berättelse.


Ser med spänning fram emot vad Pinter kommer upp med härnäst. Pinter har bland annat ett projekt på gång med Mattias Leivinger, som förra året kom ut med debutromanen Freudland.

1007 har tidigare givits ut på ett annat förlag och ligger nu sedan december på Swedish Zombie.

Boken kommer att finnas i handeln från den 14:e december 2015
Du hittar boken här:
Adlibris: Kartonage
Bokus: Kartonage
CDON: Kartonage

1 comment: